header-schaer-website-v6.jpg


Registratie Corona 

Schaerweijde Interview -34- Irene Giesberts

Alg = algemeen  |  21-4-2021

In deze serie interviews laten we vrijwilligers van Schaerweijde zien. Vrijwilligers met een rood-zwart hart die vaak tientallen uren besteden aan activiteiten in de club waar we met elkaar voordeel van hebben. Een vereniging als Schaerweijde drijft op vrijwilligers, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Of het nou bardienst, materiaalcommissie, bestuurslid of jeugdtrainer is; de club, dat zijn wij.

Ze was een van de drijvende krachten achter een aantal Topavonden, is jarenlang Lijncoördinator van de Jongens Junioren geweest, heeft in 2017 het 17lustrum georganiseerd en is nu samen met Frederiek Kruithof verantwoordelijk voor de ledenadministratie van Schaerweijde. Gewoon omdat ze het leuk vindt en om betrokken te blijven bij de club.

Geboren en getogen in Zeist, zelf van de D tot de A lijn bij Schaerweijde gehockeyd en vervolgens haar stick in de wilgen gehangen. Na haar middelbare school is ze voor de KLM de hele wereld overgevlogen en pas toen ze haar man Willem Jan leerde kennen, die destijds bij de Semi-Veteranen speelde, was ze weer te vinden langs de lijn. Alle drie de kinderen hebben hun hele jeugd bij Schaerweijde gespeeld en alleen de jongste speelt nog bij de Jong Senioren. We zijn in gesprek met Irene Giesberts.


Je hebt al een behoorlijk trackrecord bij Schaerweijde! Je hebt de afgelopen 15 jaar verschillende functies vervuld. Hoe ben je als vrijwilliger begonnen, wat is jouw motivatie?

Onze dochter Pip is in 2003 in de Jongste Jeugd gaan hockeyen. Ik ben op een gegeven moment manager van haar team geworden en daarnaast begonnen bij de wedstrijdtafel. Die bestaat al een aantal jaar niet meer maar dan zat je samen met een andere vrijwilliger een ochtend of een middag in het clubhuis om uitspelende teams te ontvangen, ze wegwijs te maken op de club en alle voorkomende vragen te beantwoorden. Dat was altijd heel leuk om te doen.

Toen ook Willem en Boet eenmaal begonnen waren met hockey, ben ik ook manager bij verschillende van hun teams geweest. In 2012 ben ik Lijncoördinator geworden van de jongens D, in die lijn speelde Willem toen. Ik ben telkens na 2 seizoenen doorgeschoven naar een oudere lijn en dat heb ik zo’n 8 jaar gedaan. Vorig jaar is Boet naar de Jong Senioren gegaan en ben ik gestopt als LC. Tijdens die periode heb ik ook samen met Maaike Raaphorst en Hanneke van de Kamp de aankleding van een aantal Topavonden verzorgd. Hoewel ik zelf geen kinderen in de Top had spelen vond ik het erg leuk voor de clubbeleving. Elke avond had een eigen thema zoals bijvoorbeeld ‘Hollywood’, ‘Ik hou van Holland’, ‘La Dolce Vita’ en ‘1000-en-1 nacht’. Het was elke keer weer een enorme uitdaging om het clubhuis, met een beperkt budget.., compleet om te toveren en ervoor te zorgen dat het de volgende ochtend gewoon weer terug naar normaal was omdat de mini’s er om half 9 weer stonden…

In 2017 werd ik gevraagd om na te denken over de organisatie van het 17e lustrum. Dat was een enorme uitdaging. Samen met Maaike van Rij, Melanie Koelemaij en mijn zwager Arnoud Dollé hebben we ons best gedaan om een onvergetelijk lustrum voor alle leden, van de jongste jeugd tot de veteranen en ook de golfers, te organiseren. Volgens mij is dat gelukt. Het was echt een grote klus maar ik kijk er met veel voldoening en best een beetje trots op terug.

Hoe was je periode als Lijncoördinator bij de jongens?

Heel leuk en zeker leerzaam maar soms ook wel lastig. Vooral in de eerste jaren vond ik de kloof tussen top en breedte best ingewikkeld. Ik liep soms tegen dingen aan waar ik als LC geen invloed op had of niet kon oplossen en dat ging dan tegen mijn gevoel in. Trainingen liepen niet zoals het zou moeten en veel ouders waren ontevreden. Er is door heel veel mensen heel hard gewerkt om dat te verbeteren en zeker sinds de komst van Lenie en de SCA is het veel professioneler geworden.

De laatste jaren heb ik heel plezierig samen gewerkt met Diederik de Goederen en Jerry Ooms. We kregen meer ruimte om op basis van sociale verzoeken in te delen, de indelingen werden daarmee wel een nog grotere puzzel maar ik vond het heel fijn dat er meer naar het spelplezier werd gekeken. Helaas kun je nooit iedereen tevreden stellen, ik heb mij echt wel eens verbaasd over sommige boze reacties die we binnenkregen als de indeling gepubliceerd werd. Ouders vergeten denk ik weleens hoeveel tijd vrijwilligers geheel belangeloos in de club steken om te zorgen dat alles goed verloopt.

Je hebt je sporen wel verdiend als vrijwilliger maar toch heb je samen met Frederiek de ledenadministratie opgepakt. Waarom?

Ik vind het heel fijn dat mijn kinderen een leuke tijd op Schaerweijde hebben (gehad) en er veel vrienden hebben gemaakt. Ik denk dat je als ouder gewoon je steentje bij moet dragen, er is zoveel te doen op de club. Ik vind het nog steeds leuk om betrokken te zijn en mij in te zetten, maar wilde wel iets doen waarbij ik zelf mijn tijd kon indelen. Heel toevallig sprak ik met Frederiek over de ledenadministratie waar zij net begonnen was en zo ben ik aangehaakt. We kunnen los van elkaar werken maar spreken meestal om de week even af om dingen door te nemen en bij te praten. We zitten nu midden in de drukke periode met alle opzeggingen en aanmeldingen dus is het wat intensiever maar we houden het goed bij. En als iemand het stokje overneemt over een tijdje dan zie ik wel weer wat ik ga doen. Er is altijd wel ergens wat te doen voor een vrijwilliger, is het niet op Schaerweijde dan is het wel ergens anders.

Heb je nooit meer de behoefte gehad om zelf te gaan hockeyen?

Ik heb nog weleens overwogen om te gaan trimhockeyen maar dat is er niet echt van gekomen, ben ook niet echt een talent.. Ik heb een paar jaar redelijk fanatiek hardgelopen, ik zou in 2012 voor Clinic Clowns de NY marathon gaan lopen, maar toen we daar eenmaal waren werd deze door de orkaan Sandy afgelast. Ik ben daarna eigenlijk gestopt met hardlopen en loop nu alleen nog elk jaar in oktober met zo’n 15 vrienden uit Zeist een leuke loop in Zuid Frankrijk. Ook ben ik sinds een paar maanden padel-lid van Shot, dat vind ik echt heel leuk om te doen.

Hoe zie je Schaerweijde nu en naar de toekomst toe?

Ik ben blij dat het beleid wat is veranderd en er meer mogelijkheden zijn voor de jeugd om hun sociale wensen op te geven bij de teamindeling. Ik hoop dat dat in elk geval zo blijft of misschien nog iets uitgebreid wordt. Verder wens ik iedereen heel veel speelplezier op denk ik een van de mooiste hockeyclubs van het land.

Astrid Hollander | 21 april 2021


Nieuwsafbeelding

Reacties

Hanneke van de Kamp
Mooie tijden waren dat met het “decoteam” de Amsterdamse straatweg afstruinen voor 1001 nacht decor :-)

Reageer op het nieuws