header-schaer-website-v6.jpg


Registratie Corona 

Schaerweijde Interview -33- Maarten Kruyt

Alg = algemeen  |  9-4-2021

In deze serie interviews laten we vrijwilligers van Schaerweijde zien. Vrijwilligers met een rood-zwart hart die vaak tientallen uren besteden aan activiteiten in de club waar we met elkaar voordeel van hebben. Vele schouders dragen Schaerweijde, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Of het nou bardienst, materiaalcommissie, bestuurslid of jeugdtrainer is; de club, dat zijn wij.


Zonder vrijwilligers is er geen hockey. Wij kunnen elke week trainen en spelen omdat er -naast een kleine professionele staf- meer dan honderd vrijwilligers actief zijn om de vereniging goed te laten draaien. Het Vrijwilligersburo neemt daarin een belangrijke plek in. Aan het woord is vandaag Maarten Kruyt, lid van het Vrijwilligersburo van Schaerweijde. Hij legt uit waar een vrijwilliger op kan rekenen en wat het oplevert. De manier waarop Schaerweijde met vrijwilligers omgaat is belangrijk. Daarom tijd en aandacht voor Maarten Kruyt.


Mensen helpen verenigen

De vrijwilliger bestaat niet. Iedereen is anders. De één wil veel, de ander minder. De één wil technisch de ander organisatorisch bijdragen aan Schaerweijde. De één wil op projectbasis, de ander juist structureel een vast moment elke week. Bijvoorbeeld het uur dat je toch al op Schaerweijde bent om naar je kinderen te kijken, of een uurtje ‘s avonds. Eén van de nieuwe leden van wat we bij Schaerweijde noemen ‘ het Vrijwilligersburo’, Maarten Kruyt, vertelt wat zij met dit bureau voor ogen hebben. "We willen niet de fout maken te denken dat we weten wat de vrijwilliger precies wil,” zegt hij, zelf vader van Charlotte, Fiene en Emme-Fleur. "We willen mensen helpen verenigen en bij te dragen aan hun mogelijkheden en wensen. 

Vrijwilligers zijn er nooit genoeg. Vrijwilligers maken Schaerweijde. Het Vrijwilligersburo faciliteert het zoekproces van de juiste vrijwilliger op de juiste plek. En omgekeerd. We zijn geen uitzendbureau maar mobiliseren door communicatie en door het faciliteren van binden, boeien en leren de aantrekkingskracht van de club. Commissies zijn zelf aantrekkelijk genoeg, hebben wervende kracht in huis. Daarnaast werf je als commissie je eigen gezelligheid, dat lukt op Schaerweijde goed.”

Café-SW

"Een van de manieren van dit faciliteren, is het optuigen van het maandelijkse Café-SW, het vrijwilligerscafé! Iets dat we vroeger commissieavond zouden noemen. Toen nog elke maandagavond en vanaf komend seizoen een maandelijks vaste avond. De plek om met je commissie de boel te regelen, maar ook af te stemmen met anderen. We kunnen daar het nuttige met het aangename combineren. Samen verenigen, net zoals we zijn.

Het is een kwestie van elkaar leren kennen, het wiel niet opnieuw uitvinden, nieuwe mensen werven of echt belangrijke ervaringen delen. Vrijwilliger op Schaerweijde is niet alleen leuk en gezellig, het is ook leerzaam. Én je leert (veel) mensen kennen. Voor je het weet sta je op zondag naar Dames en Heren 1 te kijken. Het kost weinig én levert veel op. Je voelt je tenslotte meer thuis langs de lijn waar je bekend bent.

Laten we het zo zeggen, ook de vrijwilligersavond, heeft een derde helft. Spreekwoordelijk als in een leuke afsluiting waar je elkaar echt kan ontmoeten. Ik ken vrijwilligers die dichtbij hun kind zijn begonnen als spelbegeleider op zaterdagochtend. Een uurtje, nu we er toch zijn ... eigenlijk best nuttig en gezellig. In veel gevallen volgt een soort van ‘carrière’, vergeef me het onzin woord, via coach naar lid van een commissie of bijvoorbeeld Club 32. Dus naast het fluiten, rijden en bardienst, wat er gewoon bij hoort, ontstaat ‘meedoen’ als prettig idee. Je mag meedoen, niets is verplicht. Maar steeds meer ouders zien dat contributie meer is dan alleen een jaarlijkse cheque. Op een andere manier bijdragen, met een klein beetje tijd is minstens zo waardevol voor een vereniging. Iedereen begrijpt goed dat vele handen Schaerweijde maken, op die oude maandagavond maar ook vandaag, morgen en na corona. Nogmaals, niets is verplicht, maar bij de familieclub met ambitie is het zoveel keer leuker om met een extra doel langs de lijn te staan.”

Behoefte en mogelijkheden achterhalen

Het Vrijwilligersburo komt binnenkort met een enquête om te achterhalen waar de behoeftes en mogelijkheden liggen. Maarten zegt: "Je ziet in de 32 vrijwilligersinterviews tot nu toe heel veel begane vrijwilligers die daar uur na uur in stoppen, elke week weer. Buitengewoon respectvol, maar tegelijkertijd ook niet iets voor iedereen. Het schrikt dus ergens ook af. Zo’n 80% van de vrijwilligers investeert maar een uur per week. Dat is vaak genoeg en voor de vereniging enorm belangrijk. Of je het nu doet terwijl je er toch bent, of je zit er avond aan avond aan, het is jouw keuze. Die respecteren wij. Maar kom vooral meedoen, geef Schaerweijde een stukje van jouw tijd! Eén ding is belangrijker dan winnen, meedoen.”

Voor het Vrijwilligersburo werken Patricia le Gras, Maarten Kruyt, Anne-Marie Brueren en Gijs Speelman intensief samen.

Vrijwilligers maken Schaerweijde, familieclub met ambitie, samen sterk.


Nieuwsafbeelding

Reacties

Just Noordzij
Leuk

Reageer op het nieuws