header-schaer-website-v6.jpg


Registratie Corona 

Coach de Coach -2-

Alg = algemeen  |  7-4-2021

In de serie ‘Coach de Coach’ gaan Schaerweijde trainer/coaches met elkaar in gesprek over ‘HOE’ ze te werk gaan. Ze delen ervaringen; van top tot breedte, van jong tot oud. Wat is handig, Wat werkt wanneer? Hoe ga je om met vraagstukken als selectie, motiveren en tactiek. Welke benadering kies je? Ook al lijken de verschillen soms groot, tussen top en breedte bijvoorbeeld, coaches leren en inspireren elkaar. Het Schaerweijde Communicatie Team (SCT) tekent hun lessen op, ondersteund door de Schaerweijde Coaching Academy (SCA).

Een mooie serie verhalen om te laten zien dat coachen een vak is waar onze leden baat bij hebben, als speler en/of als coach. De club, dat zijn wij.


Just Ekering en Olivier Sigtermans, trainer-coaches van MC4 spreek ik op zaterdagmiddag na een verloren wedstrijd tegen MC2. Nipt verloren, dat wel. De uitslag: 3-2 in een oefenwedstrijd tegen een hoger team. Toch wel een dingetje, zeker dit seizoen waarin de competitie eigenlijk alleen maar onderling is. Dat verveelt, er zit dit jaar niet echt een doel of uitdaging in. Het is meer potje voor potje. Op z’n pubers gezegd, ‘dat gaat nergens over’.

De twee mannen, Just en Oli voor insiders en beiden zeventien jaar oud, spelen zelf in de A2. Sinds een jaar of vier zijn ze trainer-coach en dat is ontzettend leuk om erbij te doen. Ze zijn vrienden, al meer dan 12 jaar. Hun hockeycarrière begonnen ze als voetballer. Ze sloegen de brug in de D6. Daarna ging het snel naar de D2. Hoewel ze elkaar nooit uit het oog verloren, scheidden toen hun wegen. Inmiddels zijn ze in de A2 weer samen. En ondertussen al 4 seizoenen trainer-coach. Nu van de meiden van C4. Ontzettend leuk.

Dit seizoen beschouwen ze niet als compleet verloren, maar leuk is anders. Ze missen het idee van het team, samen ergens voor gaan. De uitwedstrijden en ergens naartoe rijden. Het proces in de kleedkamer en natuurlijk de competitie. Spelen tegen een echte tegenstander.

Als verstandige VWO-5 mannen kunnen ze een seizoen als dit prima relativeren. Maar jammer blijft het wel. Later zullen ze zeggen, als ik vraag naar hun geheim, dat het bouwen aan gezelligheid en sfeer door corona niet meer kan. Dat is wel een groot verlies. Of het nou gaat over de A2 of het coachen van de meiden. Als die teamkant ontbreekt, is zo’n seizoen eigenlijk gewoon saai.

Hoe coachen jullie samen?

Olivier en Just zijn behoorlijk complementair. De verdeling is ongeveer als volgt: Olivier doet de basis, de bank. Regelt de wissels en spreekt de meiden moed in, geeft aanwijzingen. Just is meer de zichtbare coach. Ook wel de schreeuwlelijk, grapt Olivier. Het veldwerk doet Just en dat doet hij met veel plezier. Samen gaat het heel goed. Ruzie is er nooit. De opstellingen, de tactiek, het wisselschema, alles doen ze samen. Een korte voorbereiding is vaak genoeg. Natuurlijk hebben ze een verschillende stijl en ook andere voorkeuren voor speelsters. Maar dat levelt zich allemaal goed uit. Bovendien wordt er toch ‘op tijd’ gewisseld. Kleine blundertjes maakt iedereen, maar het allerergste wat er gebeurt, is dat de verkeerde persoon aanwijzingen krijgt of wordt gewisseld. Tot hilarische momenten heeft dat nog nooit geleid. Of de mannen willen dat niet publiekelijk kwijt, dat kan natuurlijk ook.

Wat is er leuk aan coachen?

Samen een plan maken en kijken of dat ook lukt. En het echt met de meiden doen. Op deze leeftijd doen ze nog echt iets met wat je zegt. Dus coach en speelsters kunnen samen het verschil maken. Gezellig met de meiden, dat geeft voldoening. We hebben inmiddels dermate veel ervaring, zelf gehockeyd en zoveel gezien, dat we de bijeenkomsten van de Schaerweijde Coaching Academy of de TC inmiddels niet meer nodig hebben. Maar het is wel fijn dat dat op Schaerweijde aanwezig is. Last but not least is de vergoeding die er tegenover staat mooi meegenomen.

Hoe ziet de toekomst er uit, waar verlangen jullie naar?

Dit seizoen zie ik het niet meer gebeuren,' vullen ze elkaar aan. Dat is jammer maar helaas. Na de zomer wordt het weer verschrikkelijk leuk met een échte competitie. Een heel seizoen bouwen. Door de week trainen en in het weekend scoren. We verheugen ons nu al op de teamuitjes, het bouwen aan het team. Tegelijkertijd is volgend jaar ook ons examenjaar dus we zullen wel een verstandig evenwicht moeten vinden.

‘Ook leuk is het weer kunnen samenkomen op zondagmiddag, bij de Super Sunday’s. Eerlijk gezegd volgen we de wedstrijden van Heren 1 en Dames 1 niet eens nauwgezet. Maar de sfeer en gezelligheid op de club is verschrikkelijk goed.’ De sociale component van hockey, daar heb je hem weer. ‘Super Sunday is gewoon een leuke middag uit. Ouders en broers en zussen zijn er ook.’ Geen wonder dat ze geen spijt hebben van een overstap naar hockey. Sportief én sociaal. Ze zijn op en top Schaerweijde, van een andere club moeten ze niets hebben.

Wil je ook jeugdtrainer/coach worden? Neem contact op met Gerard Alblas,

[email protected] 06 53 83 82 89


Nieuwsafbeelding

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws