header-schaer-website-v6.jpg


Registratie Corona 

Schaerweijde Interview -28- Roel Hart

Alg = algemeen  |  13-1-2021

In deze serie interviews laten we vrijwilligers van Schaerweijde zien. Vrijwilligers met een rood-zwart hart die vaak tientallen uren besteden aan activiteiten in de club waar we met elkaar voordeel van hebben. Vele schouders dragen Schaerweijde, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Of het nou bardienst, materiaalcommissie, bestuurslid of jeugdtrainer is; de club, dat zijn wij. 


Zonder vrijwilligers is er geen hockey of golf. Wij kunnen elke week trainen en spelen omdat er een kleine professionele staf is en er meer dan vierhonderd vrijwilligers zijn om de vereniging goed te laten draaien. Aan het woord vandaag is Roel Hart. Roel Hart is op verschillende manieren vrijwilliger van Schaerweijde. Sinds 2017 is hij voorzitter van het verenigingsbestuur (VB), lid van het scheidsrechterscorps, manager JA1 en is hij voorzitter geweest van CLUB32 van 2012 tot 2017.


Hoe kwam je op Schaerweijde terecht?
Het begon in 2010 toen ik met een aantal vaders van de ZSV op donderdag ging golfen, ‘even je GVB halen’ was het plan, ‘daarna wegwezen’. De lessen begonnen om 18.00 uur, maar de eindtijd verschoof steeds verder tot uiteindelijk na middernacht, vooral omdat de toenmalige Pro het erg gezellig wist te maken.

Sinds 2006 in Zeist, sinds 2010 bij Schaerweijde. Als de kinderen eenmaal op Schaerweijde spelen, neemt de lol alleen maar toe. Stijn, inmiddels 18 (JA1), Floris 15 (JB1) en Anna 12, zij speelde tot de D-lijn in de breedte maar vindt toneel nu leuker. Drie kinderen in zowel breedte als top, dat zijn volle weekenden. Samen met zijn vrouw Tanja kun je de familie Hart gerust actieve leden/vrijwilligers noemen.

Wat werkt op Schaerweijde?
Door de vele uiteenlopende dingen die ik heb gedaan, weet ik wel zo ongeveer wat wel en niet werkt. Het is mij vooral duidelijk wanneer iets werkt, groeit. Wanneer je met een paar enthousiaste mensen leuke dingen doet, komt het plezier vanzelf. Dat is aantrekkelijk en daar komen meer leden en vrijwilligers op af. Er zijn diverse voorbeelden die dit bewijzen. Neem om te beginnen de businessclub, die in 2012 een comateus bestaan leidde en vanaf 2012 enorm is gegroeid. Het is overduidelijk te danken aan het toenmalige nieuwe startteam, bestaande uit Ronald, Edward, Peter, Jan Rijndert, Annemieke en mijzelf dat vol energie en creativiteit heeft gezorgd voor de groei naar een stabiele business club van meer dan 50 leden. Een frisse nieuwe naam ’Club32’, hielp ook.

Er waren originele ideeën maar het was vooral de energie die het bestuur en de leden samen verder brachten. Ze maakten waar wat ze hadden beloofd. Met bijvoorbeeld een serieuze bijdrage aan de breedte hockey.

Als team leverden we toegevoegde waarde, boden meer dan alleen een borrel en een hapje, maar organiseerden echt dingen waar de leden, ondernemers en ondernemende mensen uit Zeist en omgeving iets aan hadden. Zo komt van het een het ander.

Inmiddels is er een indrukwekkende interviewdinertraditie, waar bekende politici, tv persoonlijkheden, sporters en kunstenaars worden geïnterviewd terwijl de leden dineren. De gast bepaalt het menu. Daarvoor moet je dan soms wel iets nieuws creëren. Zo wilde Humberto Tan Surinaams op het menu en moest de Schaerweijde catering even alles uit de kast halen. Inmiddels hebben we meer dan 20 exclusieve diners gezien waar de keukenbrigade trots op is.

Op Schaerweijde kan eigenlijk alles. Het team van toen is al lang en breed vervangen door een nieuw team onder leiding van Edzard Offers, zij doen het geweldig en bouwen Club32 verder uit.

Je ziet het ook bij de scheidsrechters waar in enkele jaren tijd de toch wat zurige cultuur is omgebogen van een ‘moetje’ naar een groep enthousiaste professionals die lol hebben en elkaar scherp houden. Ze leren van elkaar. Het SSC (Schaerweijde Scheidsrechters Corps) is een gilde waar we trots op mogen zijn. En het mooie is dat de trainers, spelers en ouders het nu ook zien!

Maar je ziet het bijvoorbeeld ook bij Trimhockey en Hockey7, allemaal nieuwe senioren hockey formules waar de drijvende krachten Daniel Mens en Frank Mulder de energie wel besteden. Groei, enthousiasme en positiviteit is het gevolg.

Allemaal mooie initiatieven, waar je soms ook bestuurlijk bij betrokken was
Ja, parallel aan CLUB32 ben ik sinds 2014 vier jaar lid van de SAS geweest. Daar ontdekte ik echt weer een heel ander stukje van Schaerweijde. In de SAS zitten bestuurders met weer een hele eigen dynamiek. Daar geldt de lange termijn, vanuit het beginsel van goed rentmeesterschap. Sportiviteit in de breedste zin mogelijk maken.

Laten we niet vergeten hoe prettig het is dat we eigenaar zijn van de grond. Dat geeft mogelijkheden. Aansluitend aan mijn SAS en Club32 rol werd ik in de zomer van 2017 gevraagd in het VB als opvolger van toenmalig voorzitter vereniging Johan Westerhof. In het VB is er de wat meer formele, soms zelfs ceremoniële rol. Ook weer iets om veel van te leren. Ik moest daar wel aan wennen.

Je hebt in die 10 jaar dus veel gezien. Hoe typeer je Schaerweijde?
Ik geloof heel sterk en in toenemende mate in het ‘Omni-karakter’ van onze vereniging. Het gaat om de combinatie van diverse sporten en activiteiten op deze locatie. Een leven lang Schaerweijde, in de volle breedte. Het is echt waar! Golf en hockey, fitness, wandelen en natuurlijk, met een knipoog naar onze buren, de vele andere dingen die op dit complex in de toekomst nog mogelijk zijn.

Schaerweijde biedt veel meer dan je denkt. Je komt op Schaerweijde aan als ouder van een kind in de Funkey’s en je denkt dat hockey het enige, en je kind het belangrijkste, is. Een rechte lijn naar het Nederlands elftal, ha ha. Dat is ook zo, in het begin. Maar later in je "carrière” ontdek je dat er naast de Funkey’s ook G-hockey is, veteranen zijn, hardlopende bostijgers en boshijgers zijn, golf, trim, noem maar op.

Heel veel groepjes waar sport en sociaal samen optrekken. Op Schaerweijde ontstaan vriendschappen. Schaerweijde kan een levenslange ervaring zijn. Niet voor niets is het motto ‘familieclub met ambitie’.

Het is die grote variëteit aan activiteiten, nu en in de toekomst, die het nodig maken om regelmatig te investeren in het complex. Er is een verlanglijstje van verbouw of nieuwbouw, variërend van de Jan Wever Hal tot het clubhuis etcetera. Omdat dit alle aandacht behoeft, heeft het VB dan ook voorgesteld hier een extra bestuurslid voor aan te stellen. Ik verwacht daar veel van. Het is nodig.

En hoe organiseer je dat allemaal?
In principe gaat dat vanzelf. Er is ruimte genoeg als we een beetje rekening met elkaar houden. En soms is het wat lastiger, als we schaarse middelen moeten verdelen. Dan maken die verschillende groepen met deels hun eigen sociale context het bestuurlijk wel lastig. Dat hebben we in het voorjaar van 2019 wel ervaren. Als iedereen vanuit zijn eigen perspectief naar de ander kijkt dan lijkt het snel alsof die ander het beter heeft. Dat is niet altijd zo, die beelden kloppen vaak niet of zijn in ieder geval niet compleet.

Maar tegenstellingen ontstaan zomaar. Ik heb toen geleerd dat ons mooie Schaerweijde kwetsbaar kan zijn. Dat er dingen echt kapot kunnen gaan als we samen niet oppassen. En tegelijkertijd gaat er ook wel eens iets echt fout, de financiële crisis van 2011 moest in opvolgende jaren worden gerepareerd. Dan kan niet alles wat we willen. Hierdoor is er echt wel schade ontstaan. Je kunt niet 2000 hockeyleden, hun ouders, 600 golfleden en nog heel veel mensen in hun directe invloedsfeer, zeg maar gerust een gemeenschap van meer dan 7500 mensen, continu tevreden krijgen en houden. Toch is dat het doel van de besturen, staf, commissies en vele, vele vrijwilligers.

Anders gezegd, als groepen kampen worden dan weet je dat het de verkeerde kant op gaat. Met zoveel groepen binnen de vereniging is eensgezindheid niet vanzelfsprekend, verschillende meningen en dialoog is juist goed, maar wat niet meer mag gebeuren is dat we onszelf verliezen. Dan mogen we ook echt even een stap terugzetten en moeten we de situatie relativeren. Klopt het wel wat ik denk? Of ligt iets toch genuanceerder? Bijna altijd is dat het geval, heb ik bemerkt de afgelopen tien jaren. Mensen die mij kennen weten dat ik van grappen houd en ook mijzelf graag op de hak neem en in geval van dynamiek de boel ook voldoende luchtig probeer te houden. Telkens weer. Laten we wel zijn, Schaerweijde is de belangrijkste bijzaak van ons leven.

Belangrijk is wel dat de besturen de geluiden moeten horen en honoreren waar het kan. Op z’n minst moeten we beslissingen uitlegbaar maken. Transparantie is daarin heel belangrijk. Maar vertrouwen in de ander is net zo’n groot goed.

Kortom, nu je hebt aangegeven dat je als voorzitter verenigingsbestuur komend voorjaar gaat aftreden, kijk eens vooruit

De kracht van Schaerweijde blijft, ik zei het al eerder, dat – als je het maar wilt - werkelijk alles een succes kan worden. Van Funkey’s tot golf voor de jeugd, van Tophockey tot de Bostijgers. Van jong tot oud. Het is leuk om te zeggen dat Schaerweijde er goed voor staat. Ondanks de crisis. Corona speelt ons parten en daar zijn we nog niet vanaf. Maar als je ziet hoeveel vrijwilligers elke dag en elke week de schouders er onder zetten om de dingen te organiseren die nodig zijn voor onze kids, dan heb ik diep respect voor deze club.

Ik durf rustig te zeggen dat we, VB, HB en GB, de geluiden hebben gehoord en erop is geacteerd. Er zijn veel nieuwe golfleden. De sfeer bij hockey is buitengewoon goed. Mensen kunnen weer hun passie kwijt.

Schaerweijde is goud. Ik weet, ik ben een optimist, maar ik voorspel heel veel leuke activiteiten, mooie jaren met speelplezier en prestaties, voor elk wat wils. De huidige besturen opereren, zoals ik er naar kijk, conform de Schaerweijde succesformule: ik ben ergens voor en ik ga er dus voor. Samen sterk is een cliché zinnetje, maar in deze fase oh zo waar.

Na 3,5 jaar voorzitterschap en alle andere bestuursactiviteiten sinds 2010 is het voor mij tijd om mij terug te trekken. Dat is een gevoelskwestie. Maar Schaerweijde is nog niet van mij af, hoor!. Zo blijf ik manager van de JA1, want we zijn nog geen Nederlands kampioen, hahaha, ik blijf scheidsen bij het SSC, blijf CLUB32 lid en sponsor. En natuurlijk zal ik mijn opvolger op weg gaan helpen en genieten langs de lijn.


Nieuwsafbeelding

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws