header-schaer-website-v6.jpg
 

Kick Off 20/21: D1-coach Wouter van Voorst

D1  |  24-6-2020

Wouter van Voorst: Vertrouwen in D1

In de serie ‘Kick Off 20/21’ werken we toe naar de start van het nieuwe seizoen. Het weekend van 5 en 6 september hopen we met elkaar weer competitief het veld op te kunnen. In de aanloop daarnaartoe portretteren we spelers en staf die zich fit en klaar maken om zo goed mogelijk aan de dag te komen om hun ambitie te realiseren, in de volle breedte. Vandaag met: Wouter van Voorst, de nieuwe hoofdcoach van D1. 

Met de komst van Wouter van Voorst (28) als nieuwe hoofdcoach van D1 investeert Schaerweijde in een jonge, talentvolle en zeer ambitieuze D1 coach, die samen met de Topjeugd TC, Technisch Manager en de Topjeugd Trainer/Coaches invulling zal gaan geven aan het meerjarenplan voor D1. Wouter is hockeyer van huis uit. Altijd eerstelijns bij ’t Spandersbosch en Laren.

Al vanaf z’n 14e werd hij naast speler ook trainer/coach. Ook voornamelijk eerstelijns. De top is hem niet vreemd. En dames coachen ook niet. Laatstelijk bij D1 van ’t Spandersbosch, de club waar hij ook startte. Met een jonge groep heeft hij in drie jaar een prachtige opbouw gecreëerd waarin de trainingsintensiteit, de volwassenheid van de groep en de kwaliteit van het spel gelijk opgaand beter werken. Echt bouwen dus.

Dames is wel echt anders dan heren, zegt hij. "Mannen zijn direct en daardoor zijn de dingen meteen duidelijk. Bij dames gaan de indirecte processen wat dieper, daar moet je goed oog voor hebben. Of gevoel, liever gezegd”. Zijn stijl past daar. Hij creëert een veilige, vertrouwde omgeving en heeft een persoonlijke benadering, zo snelt zijn roem hem wat vooruit.

Zijn opleiding helpt hem daarbij, zo kun je aannemen. Wouter deed na z’n Bachelor sportpsychologie z’n Master Sport- en Prestatiepsychologie, aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is niet alleen gericht op de sportprestatie maar op de prestatie van de sporter, in velerlei opzichten.

Kijkend naar Schaerweijde D1 benoemt Wouter allereerst het basis enthousiasme dat hij aantreft. Er is een hoge mate van eerlijkheid en vertrouwen voelbaar, in de staf en bij de speelsters. En ook met de TC en het bestuurslid tophockey. Dat is cruciaal. Daarnaast is er ambitie, ook cruciaal. En realisme. Bouwen is een kwestie van,…., bouwen. Hij merkt dat Schaerweijde hockey in zowel de breedte als in de top goed wil organiseren en dat de hele club daar achter staat. Het is niet overgeleverd aan alleen een toevallig bestuurslid of een goed bedoelende sponsor die zijn kind wil promoten. 

Er staat een goede basisgroep, een goed team om vanuit verder te ontwikkelen. Vanuit het realisme is er relatieve rust om te ontwikkelen. Ontwikkeling is iets dat elke sporter wil. Niemand wil dat niet. Vanuit die drive gaat het erom te doen wat nodig is om dat mogelijk te maken. Op welke manier geef je de uitdagingen vorm is belangrijker dan de uitdaging zelf. Dat geldt voor het hockeyinhoudelijke deel, maar ook voor het team, de vereniging.

En voor de individuele hockeyster in alle opzichten; de samenhang met privé, met context. Als we daar geen aandacht aan besteden, doen we net of hockey geïsoleerd is. En dat is het niet. 

Omgekeerd, met de hele hockeyster als basis, mogen we kijken naar hoe we spelen. Wat we doen bij balwinst. Welk gedrag we vertonen in de 23. Buiten de 23. Het gedrag in de cirkel is vooral een mentaal ding. Als hij zegt "het is normaal het daarover te hebben met elkaar” toont zich de topsportmentaliteit van deze coach. Scoren is naast techniek vooral een kwestie van gedrag. 

Staf van D1:

Wouter van Voorst                            Trainer/coach

Tomas Poggio van Deventer               Assistent coach

Suzan Veen                                      Training

Sven van Dompselaer                        Fysio

Hanneke van de Kamp en

Janneke Carstens                              Managers

En de vereniging

Het begint bij ambitie in de breedte. Willen we hockey, in mijn geval dameshockey, in de vereniging naar een hoger plan tillen? Van de jongste jeugd tot de top? Wij, vanuit selectie en staf D1 kunnen daaraan bijdragen door de promotieklasse terug te geven aan de club. We zijn druk bezig om dat vorm te geven.

Er is nog meer wat D1 voor de club kan doen. Wij kunnen met plezier als voorbeeld dienen voor jongere meiden en jongens. En wil ook een bijdrage leveren aan hún ontwikkeling. Je hebt voorbeelden en idolen nodig en als je daar dan ook nog zo dichtbij kan komen, letterlijk, en op een professioneel niveau, dat werkt”, zegt hij. "De vereniging is actief, de dames zijn actief, die verbinding gaan we aan”, vervolgt hij.

Omgekeerd komt er vanzelf een beweging op gang in wat de club voor D1 kan doen. Hoe mooi is het om op zondag meer mensen langs de lijn te hebben. Of jeugd te zien doorgroeien en een plek te geven. Het is een relatie, een wisselwerking. D1 en de vereniging, dat is één!

Tot slot, over Wouter. Een man met stijl. De stijl van de persoonlijke benadering. Naar de club, de spelers, de staf. Hij zoekt de juiste manier. Steeds. We zullen hem leren waarderen om die souplesse, de aandacht, het maatwerk. En z’n oprechtheid. Een mooie coach, die bezig is met de juiste manier. Met z’n dames. Tot ‘zondag’! 

In deze serie ‘kick-off 20/21’ kunt u nog meer sfeertekeningen verwachten. Juist ook de breedte teams zijn uitgenodigd hun ‘kick-off’ te delen. Bij belangstelling mail naar [email protected].


Nieuwsafbeelding

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws