header-schaer-website-v6.jpg
 

Schaerweijde I N T E R V I E W -14-

Alg = algemeen  |  28-5-2020

In deze serie interviews laten we vrijwilligers van Schaerweijde zien. Vrijwilligers met een rood-zwart hart die vaak tientallen uren besteden aan activiteiten in de club waar we met elkaar voordeel van hebben. Een vereniging als Schaerweijde drijft op vrijwilligers, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Of het nou bardienst, materiaalcommissie, bestuurslid of jeugdtrainer is; de club, dat zijn wij.

I N T E R V I E W met Patricia Le Gras-Markies


Vrijwilliger sinds: 2014

Vrijwilligersbureau

Aantal uren (gemiddeld) per week: variërend


Schaerweijde draait op vrijwilligers. Maar wie zorgt ervoor dat leden en ouders van spelende jeugdleden benaderd worden voor een vrijwilligersfunctie? Hier zit het vrijwilligersbureau achter. Bij de aanmelding van een nieuw lid kun je aangeven welk vrijwilligerswerk je bereid bent te doen voor de club. Dit kan coachen zijn, deel uitmaken van de feestcommissie, een taak als lijncoördinator of penningmeester, te veel om op te noemen. Aan het woord is vandaag Patricia le Gras-Markies.

Hoe gaat dat in zijn werk bij het vrijwilligersbureau?
Het vrijwilligersbureau is eigenlijk een soort uitzendbureau. Of ‘matching service’. Vanuit de diverse commissies of via andere wegen wordt bij het vrijwilligersbureau aangeklopt met het verzoek op zoek te gaan naar iemand om een bepaalde functie in te vullen. Dit kan zijn omdat iemand vertrekt of in geval van uitbreiding van een bepaalde commissie. Het vrijwilligersbureau gaat dan kijken wie daarvoor benaderd kan worden. Bij de aanmelding van je kind of een senior lidmaatschap moet worden aangegeven welke vrijwilligersfunctie je zou willen vervullen. Vandaar het vergelijk met een uitzendbureau, er komt een vraag en dan zoeken we in ‘de kaartenbak’ van Lisa (het systeem waar alle leden en overige informatie in staat) wie daarvoor in aanmerking kan komen. Zo zocht de medische commissie onlangs nieuwe vrijwilligers en hebben we deze functies heel snel in kunnen vullen. Soms is het wat lastiger omdat het niet goed uitkomt en niet goed te combineren valt met een baan of een jong gezin. Het komt ook regelmatig voor dat het invullen van de functies eigenlijk vanzelf gaat. Als je langs de lijn staat te praten bijvoorbeeld. En af en toe is het lastiger om voldoende vrijwilligers te vinden voor bepaalde functies, bijvoorbeeld voor de bardienst.

Dat lijkt me juist heel leuk om te doen en niet zo tijdrovend. Hoe komt dit?
Geen idee eigenlijk. Bij het aanmelden tekent iedereen voor 2x bardienst per jaar dus je zou toch zeggen dat dit makkelijk in te vullen is door het jaar heen. Bovendien is het alleen maar in het weekend. Dan is het altijd gezellig en druk in het clubhuis en het lijkt mij een leuke manier om meer mensen te leren kennen op de club.

‘Vrijwilliger zijn’ gaan we niemand verplichten, maar je kunt op vele manieren en met weinig inspanning de vereniging helpen. En daarmee jezelf en je kinderen. Zo is het Schaerweijde Communicatie Team nog naarstig op zoek naar redacteuren die het leuk vinden om stukjes te schrijven en video’s te maken voor op de website, app en social media. Maar ook de DJ/Speakers, het contact met de pers, het vernieuwen van de website behoort daartoe. En hoe leuk zou het zijn om weer eens een glossy te maken over Schaerweijde?
En het zou fijn zijn als er ook wat versterking komt voor het vrijwilligersbureau zelf. Nu doe ik het in mijn eentje.

Dan is dit gelijk een mooie oproep! Hoe ben je hier zelf ingerold?
Voordat ik voor het vrijwilligersbureau werd gepolst, ben ik eerst kort lid geweest van de feestcommissie en daarna ben ik 3 jaar lijncoördinator geweest. Indertijd stopte Ragna Hollander en heb ik van haar de F-jes lijn overgenomen waarin mijn dochter Carlijn speelde. Dat vond ik erg leuk om te doen omdat je dan heel erg betrokken bent bij de kinderen en de ouders. Het was ook een leerzame tijd, dan zie je eigenlijk pas wat voor werk er allemaal achter de schermen gebeurt. Na die 3 jaar was het tijd voor iets anders en heb ik kort nog het wedstrijdsecretariaat samen met Karolien Smit-Sibinga opgepakt. Toen Jacqueline Bloem mij polste voor het Vrijwilligersbureau heb ik dit opgepakt. Dat was best een beetje zoeken omdat mijn voorgangster vrij plotseling gestopt was.

Nu, anderhalf jaar later begint er een beetje lijn in te komen. Ik wil graag standaardprofielen maken voor de diverse functies met de werkzaamheden, tijdsbesteding en dergelijke. Daarnaast is het nodig om een goede registratie te hebben van alle vrijwilligers die zich al ingezet hebben of inzetten voor de vereniging. De laatste weken ben ik vooral druk geweest met het regelen van alle toezichthouders tijdens de Corona trainingen. Dat was echt wel even een hele klus en een hoop gepuzzel. Ik begon met een xcelsheet maar dat was al snel niet meer te doen. Nu is het opgenomen als dienst in Lisa en is het daardoor veel beter geregeld. Erg leuk om te doen en dankbaar werk maar ik zou graag iemand erbij willen hebben met (bij voorkeur) een HR achtergrond. Dan kunnen we de taken wat meer verdelen en is het goed te doen.
En naast het vrijwilligersbureau regel ik ook samen met Arnaud Schuurman de kleding bij Schaerweijde. Trainingspakken en kleding voor de 1e lijn en samen met Astrid van Barneveld alle shirts voor de breedte.

Veelzijdig en goed geregeld, leuk om zo je bijdrage te kunnen leveren en processen te verbeteren binnen de vereniging!
Klopt, ik vind heel veel leuk om te doen. Ik ben voor en achter de schermen bezig en spreek daardoor veel leden, heb inzicht gekregen in wat alle commissies doen. Zo ben je een beetje een spin in het web. Beetje vergelijkbaar met mijn werk als Office Manager/Directiesecretaresse. Geen dag is hetzelfde en er is veel afwisseling. De een houdt van een biertje drinken en ik haal veel voldoening uit het vrijwilligerswerk en ben daardoor vaak op de Club aanwezig. Het is voor mij ook een soort van uitlaatklep. Als ik dan toch op Schaerweijde ben, omdat ik één van de kinderen moet brengen, dan doe ik gelijk mijn vrijwilligerstaken en scheelt dit mij weer een ritje heen en weer. Nu de meiden ouder worden zal dit minder nodig zijn, omdat ze zelf kunnen fietsen dus zal ik weer meer thuis gaan doen. 

Hockey je zelf ook?
Nee, ik heb zelf nooit gehockeyd maar sta wel al jaren langs de lijn. Mijn man en ik komen allebei uit Zeist/Driebergen. Hij speelde vroeger bij Shinty, Doorn en toen we naar Vleuten/De Meern verhuisden bij Fletiomare. Hij komt uit een hockeyfamilie, zijn oudoom heeft zelfs ooit in Oranje gespeeld. Zo’n 11 jaar geleden zijn we terug naar Zeist verhuisd. Tim, onze oudste zoon, is bij Phoenix begonnen omdat er geen plek was bij Schaerweijde. Toen veld 4 en 5 werden aangelegd zijn we naar Schaerweijde overgestapt omdat daar zijn vrienden hockeyden. Mijn man hockeyt nu al een paar jaar niet meer vanwege een nekblessure maar hij heeft wel nog een aantal jaren gecoacht bij zowel Carlijn als Tim. Nu staan we samen langs de lijn bij onze kinderen. Tim is na de C gestopt en heeft een andere voor hem beter passende hobby gevonden. Maar onze beide dochters Carlijn (1e jaars C) en Fleur (mini E6) vinden het hartstikke leuk. Schaerweijde is ook echt een mooie vereniging, er valt natuurlijk altijd wel wat te verbeteren maar er loopt veel professionaliteit rond en over veranderingen wordt echt goed nagedacht. Op de club hangt een goede sfeer en ik ben echt trots op deze club! Nieuwsafbeelding

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws