header-schaer-website-v6.jpg
 

Schaerweijde I N T E R V I E W -11-

Alg = algemeen  |  7-5-2020
In deze serie interviews laten we vrijwilligers van Schaerweijde zien. Vrijwilligers met een rood-zwart hart die vaak tientallen uren besteden aan activiteiten in de club waar we met elkaar voordeel van hebben. Een vereniging als Schaerweijde drijft op vrijwilligers, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Of het nou bardienst, materiaalcommissie, bestuurslid of jeugdtrainer is; de club, dat zijn wij.

I N T E R V I E W met Barbara FikkeVrijwilliger sinds: 2014

Coördinator Materiaalcommissie

Aantal uren (gemiddeld) per week: 6


Om een vereniging goed te laten draaien, gebeurt er veel achter de schermen. Er zijn van de functies waar je als ‘gewoon lid’ geen weet van hebt, maar het is maar goed dat ze zo goed worden vervuld. Als het niet goed georganiseerd is, kan er veel ellende van komen. Een van die functies is die van coördinator Materiaalcommissie. Aan het woord is vandaag Barbara Fikke.

Hoe en waarom ben je in deze vrijwilligersfunctie gerold?
Mijn dochter Fenna wilde graag op hockey, haar hele klas zat al op hockey. Later is onze zoon Jens ook begonnen. Al snel werd ik benaderd door Elena Zieleman om deel uit te maken van materiaalcommissie. Die regelen al het materiaal voor de keepers maar ook de ballen, pionnen, hesjes e.d. voor de trainingen. Daar ben ik toen redelijk onbevangen ingestapt omdat het me wel leuk leek. Ik heb wel wat met materiaal, lekker hands-on en concreet. Misschien wel vanwege mijn bouwkundige achtergrond. En als je lid bent van een vereniging vind ik het belangrijk dat je je steentje bijdraagt. Bovendien is het erg leuk om op die manier veel mensen en de vereniging te leren kennen waar je kinderen sporten. Een jaar of 4 geleden heb ik de rol van Elena als coördinator overgenomen. Toen kwam ik er eigenlijk pas achter hoe ontzettend veel werk het was. Aan het einde van het seizoen was het zo druk dat het echt bijna niet te doen was. Daar hebben we met de commissie in de afgelopen jaren verandering in gebracht.

Welke veranderingen hebben jullie doorgevoerd?
We hebben de commissie anders opgetuigd. Elena deed echt alles, keepers- en trainingsmaterialen, zoveel werk! We hebben nu meer vrijwilligers bij de commissie en een verdeling gemaakt: Keepers- en Trainingsmateriaal. Martine van Schaik is coördinator van al het trainingsmateriaal en ikzelf van het keepersmateriaal. Daarnaast hebben we weer een onderverdeling gemaakt in senioren en junioren. En junioren ook gesplitst in ABCD-teams  en E-tjes. Het is veel handiger op deze manier omdat ieder dan verantwoordelijk is voor zijn/haar deel. En het is veel beter te behappen want tegen het einde van het seizoen is er echt een enorme piek. Dan zijn we bijna dagelijks bezig om de inname en uitgifte van al het materiaal te regelen. We moeten dan alles controleren, tellen en opnieuw in- en verdelen. Wij kunnen pas aan de slag als we een lijstje hebben met de keepersindeling voor het volgende seizoen. Het is altijd een hele puzzel om iedereen de juiste tas te geven, zeker als ze nog in de groei zitten en van uitrusting moeten wisselen. Het lockersysteem moet ook omgegooid worden, omdat kleinere keepers onderop hun tas kwijt moeten kunnen. Het is allemaal geen moeilijk werk maar het kost veel tijd. We vinden het heel belangrijk dat je snel geholpen wordt. Wat ontzettend fijn is, is dat we nu ook echt heel goed keepersmateriaal hebben. De laatste jaren is er heel kritisch gekeken naar veilig keepersmateriaal voor alle lijnen, voor zowel top als breedte. De commissie heeft hier extra budget voor gekregen en alle keepers hebben nu goed materiaal en mooie tassen.

Wat een klus! Hoe zit dat met keepersmateriaal, krijg je dat van de club?
Als je wil gaan keepen, krijg je het materiaal in bruikleen van de club. Je moet daarvoor een contract tekenen en als je spullen kwijtraakt, moet je daarvoor betalen. In de E-tjes rouleert de tas met keepersspullen en vanaf de D krijgt een vaste keeper zijn/haar eigen tas. Alleen de toque, elleboogbeschermers en zaalhoezen moeten ze zelf aanschaffen. Wellicht dat dit nog verandert in de komende jaren maar dat heeft ook weer met budget te maken. Per lijn verschilt de keepersuitrusting, dit is gebaseerd op de stevigheid en kracht van de bal. Naarmate keepers ouder worden en groeien, krijgen ze grotere maten en steviger materiaal. Vanaf de C krijgt een keeper al de zwaarste set. Dan krijg je een vaste set en die mag je blijven gebruiken t/m de A. Behalve natuurlijk als je nog veel groeit, dan kun je altijd grotere maten halen. Ik ben echt ontzettend blij dat iedere keeper nu in een veilig pak zit, daarin hebben we een enorme verbeteringsslag kunnen maken. En het is zo leuk om een keeper te kunnen helpen met goed materiaal. Ze worden er zo blij van!

Wat heb je zelf met hockey?
Vroeger heb ik niet gehockeyd. Mijn ouders hadden een boot en daar gingen we ieder weekend naar toe. Ik heb dus veel gezeild en gesurft en een andere sport kwam er daardoor niet van. Ik vond het belangrijk dat mijn kinderen wel een teamsport konden gaan doen. Twee van de drie vinden hockey hartstikke leuk. Een paar jaar geleden heb ik trimhockey geprobeerd maar nu ben ik met golfen gestart bij Schaerweijde samen met mijn man.

Waar kijk je naar uit?
Iedere keeper in een veilig pak was mijn doel de afgelopen jaren en dat is gerealiseerd, daar ben ik supertrots op. En voor mezelf hoop ik dat Schaerweijde een gezellige sportieve vereniging blijft. Ik vind het heel belangrijk dat we er met elkaar voor blijven zorgen dat er een mooie balans is tussen prestatie en plezier voor de sport.

Nu je je doel hebt gerealiseerd, wat zijn je plannen?
Dat is een gewetensvraag. We hebben nu zo’n gezellige club met vrijwilligers en ik vind het nog steeds erg leuk om te doen. Zeker nu ik er niet meer zoveel stress van heb aan het einde en begin van het seizoen omdat we het gewoon veel beter voor elkaar hebben. Het is nu heel goed te behappen, maar op zich zou ik best het stokje wel willen overdragen. Het is ook weleens goed als iemand anders het gaat doen. En wat ik daarna ga doen, zie ik dan wel weer.


Nieuwsafbeelding