header-schaer-website-v6.jpg
 

Schaerweijde I N T E R V I E W -10-

Alg = algemeen  |  30-4-2020
In deze serie interviews laten we vrijwilligers van Schaerweijde zien. Vrijwilligers met een rood-zwart hart die vaak tientallen uren besteden aan activiteiten in de club waar we met elkaar voordeel van hebben. Een vereniging als Schaerweijde drijft op vrijwilligers, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Of het nou bardienst, materiaalcommissie, bestuurslid of jeugdtrainer is; de club, dat zijn wij. 

I N T E R V I E W met Micha Scheen


Vrijwilliger sinds 2005

Scheidsrechter CS+

Aantal uren (gemiddeld) per week: 5


Om een wedstrijd goed te laten verlopen, zijn scheidsrechters nodig. Dat is niet de gemakkelijkste positie in het veld, niet altijd is iedereen het eens met de arbitrage. Een dikke huid is geen overbodige luxe en kennis van de regels is noodzakelijk. Gelukkig heeft onze vereniging een groep enthousiaste scheidsrechters die veel plezier hebben in het fluiten van wedstrijden en het heel belangrijk vinden dat op Schaerweijde onpartijdig wordt gefloten. Schaerweijde heeft zelfs een eigen Scheidsrechterscorps - het SSC - in het leven geroepen. Een van de leden van het SSC is Micha Scheen, voor velen een bekende op het hockeyveld en binnen de vereniging.

Hoe lang ben jij eigenlijk al actief op Schaerweijde?
Het begon met mijn oudste dochter. Toen ze 7 was, zat ze op voetbal maar wilde ze liever gaan hockeyen en dat is alweer zo’n 16 jaar geleden. Ze vroegen iemand als begeleider/coach en dat heb ik toen opgepakt omdat ik toch al bij alle wedstrijden ging kijken. Ik nam ook altijd mijn jongste dochter mee die 4 jaar jonger is. Om haar bezig te houden, gaf ik haar een stick en een bal en ze bleek heel handig te zijn. Toen zij mocht gaan spelen, heeft ze bij Schaerweijde altijd de selecties gehaald. Bij de ene dochter ging ik mee als manager en bij de andere begon ik een beetje met fluiten. Toen heette dat nog Spelbegeleider. Op een gegeven moment heb ik aangegeven dat ik wel verder wilde met fluiten en heb ik mijn scheidsrechterskaart gehaald. Dan leer je pas echt de regels en vervolgens ben ik gewoon heel veel gaan fluiten.

Wat is er zo leuk aan fluiten, de meeste vinden het moeilijk en spannend?
Je bent als scheidsrechter heel erg betrokken bij de wedstrijd omdat je net zo dicht op het spel staat als de spelers. Dat maakt het zo leuk. Je doet echt mee. De eerste keren is sowieso best spannend en dat komt voornamelijk omdat je niet weet of je het goed doet. De regels leer je van papier maar je leert pas echt fluiten als je het regelmatig doet. Belangrijk is dat je het fluiten nooit verkeerd kunt doen, behalve als je bewust partijdig fluit. Je fluit omdat je een overtreding ziet, en daarna bedenk je voor wie de overtreding geldt. Je fluit dus voor de overtreding en daardoor blijf je onpartijdig. Bij de eerstelijns teams zie je vaak dat ze bewust slimme overtredingen maken, bij de breedte worden de overtredingen meer onbewust gemaakt. 

Hoe hou je je concentratie vast tijdens een wedstrijd?
Dat is inderdaad af en toe best lastig. Ik heb veel bij eerstelijns teams gefloten en dan zie je soms zulke mooie acties. Je moet jezelf dan wel bij de les houden want je bent dan echt weleens geneigd om te gaan klappen, dan vergeet je te fluiten. Het blijft natuurlijk wel mensenwerk.

Je bent zelfs onderscheiden door de club!

Vorig jaar heb ik inderdaad een bierpul en een trofee gekregen omdat ik 100 wedstrijden in dat seizoen had gefloten. Ik mag zelfs als enige in het clubhuis mijn fluitje gebruiken. Om op te blazen dan hè. Dit is zelfs vastgelegd in de Statuten. Maar dat heb ik nog niet veel toegepast hoor, dat wordt op de een of andere manier niet zo gewaardeerd….

Waarom ben je niet verder gegaan voor bondsscheidsrechter?
Dan heb je op de club niet meer heel veel te zoeken omdat je op andere hockeyclubs ingezet wordt. Ik wilde juist bij Schaerweijde blijven fluiten. Indertijd hadden we als club de naam dat we veel thuisfluiters hadden en dat beeld wilde ik graag de wereld uit helpen. Ik vind het heel belangrijk dat er op onze club degelijk, goed en het liefst onpartijdig gefloten wordt. Wel heb ik nog proeve van bekwaamheid gedaan en ben ik CS+ scheidsrechter geworden. Dan mag je een groen shirt aan.

Twee jaar geleden is het Schaerweijde Scheidsrechters Corps (SSC) opgericht die de bekende gele shirts dragen met het clublogo. Niet te verwarren met het gele shirt dat je vaak de bondsscheidsrechters ziet dragen. Die hebben het KNHB logo op hun shirt. De kleur geel geeft niet aan welk type scheidsrechter je bent. De kleur bepaal je samen als scheidsrechtersduo als het maar afwijkend is van de beide spelende teams.

We hebben met de SSC een eigen team van scheidsrechters, met een aantal CS+ scheidsrechters en een aantal scheidsrechters in opleiding. Deze groep bestaat inmiddels uit 24 scheidsrechters waarvan een zevental jeugdfluiters en deze wil ik graag allen een pluim geven! Ze staan ieder weekend weer klaar om te fluiten en we hebben met deze vrijwilligers de afgelopen periode ruim 500!!! wedstrijden gefloten. We willen graag nog meer mensen enthousiasmeren om via het SSC op te leiden. Je hoeft overigens voor SSC niet een apart examen te doen maar wel bereid zijn om regelmatig te fluiten en jezelf te willen verbeteren. 

Zijn de SSC scheidsrechters alleen voor de eerstelijn teams of ook voor de breedte?
We ondersteunen zeker ook de breedte waar mogelijk en indien nodig. Als er lastige wedstrijden zijn dan is het handig om dit aan te kaarten bij de arbitrage zodat een SSC scheidsrechter ingezet kan worden. En als we meer scheidsrechters kunnen opleiden dan kunnen we ook meer bij de breedte gaan fluiten. We proberen het aanspreekpunt te zijn voor jonge en beginnende fluiters die het graag willen leren. En we willen graag helpen om nieuwe scheidsrechters aan te moedigen om te fluiten. Daarbij kunnen we tips geven via oortjes of ernaast gaan staan in het veld. Dat gaat nu ook makkelijker omdat er 4 kwarten zijn. Het is erg leuk om op deze manier feedback te kunnen geven en de jeugd beter te begeleiden nadat ze hun scheidsrechterskaart hebben gehaald. Maar ook ouders zijn erg welkom. Het leukste is als zij beginnen met fluiten als hun kinderen nog bij de JJ of D-jeugd zitten, dan kun je nog jaren meegroeien met je kind en leer je het spel lezen. 

Je kunt dus zonder hockeyervaring scheidsrechter worden?

Zeker! Ik heb zelf nooit gehockeyd, een beetje gevoetbald en veel lange afstanden gelopen. Je leert voor het scheidsrechtersexamen de regels en het fluiten zelf moet je gewoon veel doen. Bij Schaerweijde proberen we iedereen zo goed mogelijk voor te bereiden op het scheidsrechtersexamen. De KNHB heeft sinds een jaar de vragen aangepast en dit paste niet meer bij de oefenvragen online (Drillster). Daarom hebben we bedacht om voorafgaand aan het examen uitleg te geven zodat iedereen begrijpt hoe je de vragen moet lezen. 

 

Wat is jouw wens voor de club?

Ik ervaar Schaerweijde als een hele gezellige club. Ik ken inmiddels veel mensen en heb het naar mijn zin. Ik ga nog wel even door, fluiten is mijn hobby. En ik wil graag wat achterlaten. Mijn wens is om een brede basis neer te leggen voor het fluiten. Daar zijn we op de achtergrond met medescheids Herwin Schonewille en Inger Borggreven (voorzitter arbitrage) druk mee bezig. We willen graag nog een aantal scheidsrechters opleiden binnen de club en op een gegeven moment moet het stokje ook overgedragen worden. Hockey is alleen mogelijk als er ook twee scheidsrechters in het veld staan.

En ik hoop natuurlijk dat we weer snel de velden op kunnen en er straks met heel veel plezier weer gespeeld en gefloten mag worden, door jong en oud.Nieuwsafbeelding

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws