header-schaer-website-v6.jpg


Registratie Corona 

Schaerweijde I N T E R V I E W -9-

Alg = algemeen  |  22-4-2020
In deze serie interviews laten we vrijwilligers van Schaerweijde zien. Vrijwilligers met een rood-zwart hart die vaak tientallen uren besteden aan activiteiten in de club waar we met elkaar voordeel van hebben. Een vereniging als Schaerweijde drijft op vrijwilligers, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Of het nou bardienst, materiaalcommissie, bestuurslid of jeugdtrainer is; de club, dat zijn wij. 

I N T E R V I E W met Daniel MensVrijwilliger sinds: 2012

Mister Trimhockey & Coach JJ

Aantal uren (gemiddeld) per week: 5 (organisatie Trimhockey)


Om een vereniging goed te laten draaien, gebeurt er veel achter de schermen. Er zijn van die functies waar je als ‘gewoon lid’ geen weet van hebt, maar het is maar goed dat ze zo goed worden vervuld. Als het niet goed loopt, ontstaat er een verkeerd beeld en haken leden af. Een van die functies is die van coördinator Trimhockey. Aan het woord is vandaag Daniel Mens.

Hoe ben je met Schaerweijde in aanraking gekomen?
Ik ben in Zeist opgegroeid maar heb in mijn jeugd niet gehockeyd. Wel getennist en veel Jiu Jitsu gedaan, ook op hoog niveau. Ik zat in het Nederlands team. Pas in mijn studententijd in Utrecht ben ik met hockey in aanraking gekomen. Vanuit Utrecht ben ik met mijn gezin terug naar Zeist verhuisd en daar kwam ik in contact met Maarten Kruyt. Hij wilde gaan trimhockeyen en zo ben ik ingestroomd bij Schaerweijde. Dat is inmiddels 8 jaar geleden. Trimhockey was in die tijd wat minder goed georganiseerd. De trainers kwamen soms helemaal niet opdagen en het was rommelig. Trimhockey had een beetje een negatieve uitstraling. Het stond meer bekend als een leuke manier om ouders kennis te laten maken met hockey. Frank Mulder en ik hebben toen besloten om het anders te gaan aanpakken. Leuke en goede trainers op de groep te zetten en het trimhockey beter te organiseren.

In de loop van de tijd hebben we een best practice uitgewerkt om Trimhockey te laten groeien. De KNHB heeft dit opgepikt zodat ook andere clubs hier gebruik van zijn gaan maken. En van het een kwam het ander, zo is een heuse competitie opgestart in de regio Midden-Nederland. We begonnen met 6 teams en inmiddels zijn dit er 40! En dan ben je ineens regio coördinator Trimhockey Midden-Nederland. Toen was de stap naar nationaal niveau logisch. Ik wilde dit niet op me nemen maar heb het toch maar zelf opgepakt toen het bij de KNHB niet van de grond kwam. We begonnen met 3 regio’s en dit is alweer uitgebreid tot 7 met totaal 125 teams. Gigantisch leuk dus! Met als kers op de taart de organisatie van het 1e NK Trimhockey voor de 16 beste teams bij HC Oranje-Rood. 

Vandaar de bijnaam Mister Trimhockey, iets om hartstikke trots op te zijn!
Het is vooral heel leuk dat we Trimhockey zo op de kaart hebben gezet. Schaerweijde is echt een voorbeeld voor Trimhockey. Frank en ik hebben dit samen voor elkaar gekregen. We vullen elkaar goed aan, hij is van de interne communicatie en ik zorg voor alles wat extern geregeld moet worden. Trimhockey is tegenwoordig het snelst groeiende type hockey binnen Nederland. En iedereen die nu mee komt doen, is aangenaam verrast en enthousiast. Daar doe je het voor!

Wat maakt Trimhockey zo leuk?
Trimhockey is vrijblijvender dan hockeyen in een vast team. Het is een zelfregulerend mechanisme. De groep van trimhockeyers is een gemêleerde groep mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 55 jaar. Sommigen hebben nog nooit gehockeyd, die vinden het leuk om te begrijpen wat hun kind op het hockeyveld doet. En je komt ook trimmers tegen die vroeger, al dan niet op hoog niveau, gespeeld hebben. De groep is ingedeeld in beginners, gevorderden en vergevorderden. Je bent altijd welkom om te komen en als het een keer niet uitkomt, dan kijkt niemand daarvan op. We hebben groepen op de maandagavond, woensdag- en vrijdagochtend. Trimhockey gaat vooral om hockeyplezier en degene die competitief zijn, kunnen meedoen met de Trimhockey competitie. Deze vindt op de maandagavond plaats en is een iets meer uitgeklede versie dan de reguliere competitie. Twee jaar geleden zijn we ook gestart met zaalhockey en competitie. Ook dit is omarmd door de KNHB en afgelopen winter deden 16 teams mee die zo’n 4 à 5 speelavonden hebben gehad.

Heb je nog plannen voor Trimhockey of ga je iets heel anders oppakken?
Ik heb het punt om te stoppen met bouwen aan het concept Trimhockey nog lang niet bereikt. Het is top, en goed voor de vereniging. We zijn voor het volgend seizoen naarstig op zoek naar een goede trainer, dat wordt nog een hele uitdaging door de gevolgen van COVID-19. We hebben geluk gehad met Bruno, onze Braziliaanse international en afgelopen jaar met Pierre Regnault. En we boffen dat Frans de Goede ook nog steeds een bijdrage wil leveren. Maar er is echt nog genoeg werk aan de winkel en daar wil ik me graag samen met Frank voor blijven inzetten.

En daarnaast coach ik nog steeds met veel plezier bij de kinderen. Dat ben ik gaan doen toen de oudste van de 4 in de Funkeys ging starten. De jongste speelt nu bij de F-jes.

 

Hoe beleef jij de club?
Als een hockeyvereniging waar je als ouder heel veel plezier kunt hebben met je kinderen. Voor de jeugd is het goed geregeld bij Schaerweijde. Er wordt ontzettend hard aan gewerkt om veel aandacht te besteden aan goede trainers en gestructureerde trainingen voor zowel top als breedte. De club organiseert veel leuke activiteiten op en naast het veld.

Daarnaast heb ik zelf veel plezier met Trimhockey en kan ik erg genieten van wedstrijden van 1elijn teams maar net zo goed van de wedstrijden van mijn eigen kinderen. We moeten beseffen als club dat we elkaar nodig hebben, dat we het met elkaar moeten doen. Het een doet niet onder voor het ander.

 

Waar kijk je naar uit?
Dat er binnen de hele seniorenlijn, tussen al die afgebakende groepen mensen, meer onderling bewogen kan gaan worden. Dat er meer kruisbestuivingen ontstaan. Als je niet meer in een vast team op zondag wil hockeyen, kun je overwegen om over te stappen naar trimhockey met een meer vrijblijvend karakter. En vice versa. Op deze manier krijg je veel meer verbinding binnen de seniorenlijn en kun je altijd hockeyen bij Schaerweijde op een manier die bij jouw past. En dat er meer mensen komen kennismaken met hockey, hiervoor hebben we het KMMH ‘Kennismaken met hockey’ in het leven geroepen. Zo kan iedereen een paar keer ervaren hoe het is om met bal en stick te spelen en de beginselen van hockey te leren. In september start de 4e serie alweer.


Nieuwsafbeelding

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws