header-schaer-website-v6.jpg
 

Schaerweijde I N T E R V I E W -4-

Alg = algemeen  |  19-3-2020
In deze serie interviews laten we vrijwilligers van Schaerweijde zien. Vrijwilligers met een rood-zwart hart die vaak tientallen uren besteden aan activiteiten in de club waar we met elkaar voordeel van hebben. Een vereniging als Schaerweijde drijft op vrijwilligers, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Of het nou bardienst, materiaalcommissie, bestuurslid of jeugdtrainer is; de club, dat zijn wij.

I N T E R V I E W   met  TON KAMPERMAN


Vrijwilliger sinds: 2004
Functie: Teammanager G1, lijncoördinator G-hockey
Aantal uren per week: 6-10
G-hockey is een belangrijke tak van sport, kun je er iets meer over zeggen?

Ja, sporten, en een teamsport als hockey in het bijzonder, is voor kinderen met een verstandelijk beperking zeer belangrijk. Voor deze bijzondere groep is het niet vanzelfsprekend om sociaal of sportief actief mee te doen. Voor de doorsnee van onze Schaerweijde kinderen is het doodnormaal om naar feestjes, bioscoop of in vriendengroepen rond te hangen. Dit is er allemaal niet zomaar voor deze kinderen. Daarom is hun deelname aan hockey in meerdere opzichten bijzonder. Het belang van deze spelersgroep behartigen doet er dus toe! Het maakt echt verschil. Het geeft me persoonlijk plezier en voldoening. Maar ook de onderlinge verbondenheid tussen alle ouders is heel bijzonder. Dat alles maakt me blij en motiveert enorm om me hiervoor in te zetten. We zijn echt een familievereniging. Warm omarmd door de club voelen onze 32 spelers zich hier thuis. Ik denk dat menig coach en spelbegeleider van de reguliere hockey jaloers mag zijn op de ouderparticipatie. We zijn een hechte enthousiaste groep, nooit is iets teveel gevraagd. 


Hoe ben je zo betrokken bij G-hockey geraakt?
Eigenlijk gaat dat zoals bij de meeste ouders, je kind ga je begeleiden als het op hockey gaat. Ik heb drie prachtige dochters die alle drie hockeyen, waaronder Leonie, inmiddels 21 jaar. Zij heeft een verstandelijke beperking en heeft ondersteuning nodig. We stimuleren haar om zoveel mogelijk zelf te doen, maar begeleiding zal altijd nodig zijn. 


Is dat waarom ben je als vrijwilliger zo betrokken bent bij Schaerweijde?
Ik vind het geweldig dat Schaerweijde G-hockey op deze schaal en met deze serieuze attitude mogelijk maakt. Schaerweijde draait op vrijwilligers, zo hoort dat. Ik draag slechts mijn steentje bij. Volgens mij is dat niet zo bijzonder. "Dat zouden meer mensen moeten doen”. De faciliteiten op Schaerweijde zijn top. Neem als voorbeeld gewoon de verlichting die het doet. De speelruimte die we op het veld krijgen toebedeeld, of onze geweldige hoofdtrainster Mariska Meulenberg met haar trainersgroep, etc. Onbetaalbaar allemaal.

 

Schets eens iets over het G-hockey bij Schaerweijde?
We hebben drie teams kunnen formeren. G1 speelt dit seizoen voor het eerst achttal hockey op een half veld. Is vorig jaar kampioen geworden. Echt geweldig. G2 en G3 spelen op een kwart veld in zestallen. In totaal werken we met 32 leden. Er zijn 2 trainingsmomenten per week. Op zaterdagochtend speelt afwisselend 1 van de 3 teams hun competitiewedstrijd. Onze teams spelen gemiddeld 1x per maand een wedstrijd in hun regio tegen andere G-hockey teams, zoals Kampong of Laren. Daarnaast organiseren we er veel omheen, hockey heeft ook een sociale functie. Er is binnenkort weer onze eigen disco-avond. 

En heel leuk om te melden is dat we in juni voor het eerst gaan meedoen aan de Special-Olympic in Den Haag. We spelen daar met 2 teams en dat betekent dat we daar, met totaal 17 kinderen, een heel weekend naartoe gaan. En ook hier met hulp van ouders. We verblijven op Duinrell in huisjes. Het is sportief een fantastisch leuk hoogtepunt en ook als groep gaan we door een prachtig proces. Nu met Corona is het even afwachten, maar ik denk dat het prachtige ervaringen en herinneringen op gaat leveren. 


Heb je lol van het vrijwilligerswerk?
Zekers, dat kun je je vast wel voorstellen. En ik heb bewondering en respect voor al die Schaerweijde vrijwilligers die uren zo niet dagen steken in trainingen, administratie, materialen, begeleiden van topteams, organiseren van evenementen etc. Ik zei het al, de betrokkenheid bij deze groep is bijzonder. Deze kinderen ‘zet je niet bij het hek af’, om het maar zo te zeggen. En je zou willen dat geen van alle ouders van Schaerweijde jeugd dat doet. Zoiets is vanuit ons perspectief bijna niet voor te stellen.

Wat ook opvalt is de buitengewoon oprechte relatie die onze spelers hebben met de coach en trainers. Het is echt intens. En mooi. Ook daarin zie ik dat, gek genoeg, dat G-hockey stiekem een voorbeeld voor de rest kan zijn. Het gaat bij ons niet alleen om het resultaat, maar om speelplezier en deel uitmaken van een team. 


Hoe ziet de toekomst eruit?
Nou, het gaat al heel erg goed. Het gaat boven verwachting. We zijn fors gegroeid en het wordt steeds leuker. Als ik op een willekeurige zaterdag over dit mooie complex heen kijk naar veld 5 vol met blije spelers, inclusief een zonnetje, dan zie ik een perfect plaatje. 


Maar als je nou iets mag wensen, in de serie ‘als ik dat nog mag meemaken’
Dan zou het mijn wens zijn dat H1 of D1 een keer een clinic zou geven voor onze G-hockeyers. Dat zijn speciale momenten die ze niet snel zullen vergeten. En dat geld waarschijnlijk voor beide kanten. Ik heb het volste vertrouwen in dat zoiets moois op Schaerweijde wel mogelijk is. 


En tot slot, wat is je geheim?
Ach ja, eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk, en zeker geen geheim. Communicatie, communicatie, communicatie. 


Nieuwsafbeelding

Reacties

Florian van Tilburg
Leuk Ton inderdaad altijd gezellig en blije gezichten inderdaaaltgezelgezellig

Reageer op het nieuws