header-schaer-website-v6.jpg


Registratie Corona 

Schaerweijde... een club met historie

Z.S.V. Schaerweijde opgericht in 1932 …… een vereniging met een lange historie. 

In 1932 kwam een stel enthousiastelingen tot de oprichting van Schaerweijde onder leiding van Hein Bottinga. Hij ging in die dagen met de fiets de pas gebouwde wijken langs om hockeyers te werven. En met 30 man begonnen zij te spelen op het weiland van boer Lodewijks, in het bos. Drie jaar later verhuisde de club met zo’n 100 leden naar de huidige plek. 

Toen de tweede wereldoorlog uitbrak, had de club drie grasvelden en ruim 150 leden. De oorlog sloeg diepe wonden in de vereniging, de velden lagen er slecht bij en de houten keten waren gesloopt. De club krabbelde langzaam op en kwam in 1948 weer op het ledental van 150. Na de oorlog kwam de jeugd sterk op en is sindsdien steeds de basis van de vereniging geweest. Zij wortelt nog altijd sterk in Zeist, tot de hoogste dames- en herenelftallen toe. Jarenlang maakte men gebruik van een groen keetje als kleedruimte en fungeerde een waterpomp als douche. Mede dankzij de gastvrijheid van tennisvereniging Shot kon men bij hen terecht voor de inwendige mens. 

De terreinen waren van de NV Schaerweijder Bosschen, waarvan zij later zijn verworven. De bouw van een clubhuis had jaren lang veel voeten in de aarde, mede omdat de stormachtige ledengroei tegelijkertijd vroeg om meer velden. In 1963 werden enkele hectaren bos gerooid en kwamen die velden er. Op 19 november 1966 werd het huidige clubhuis geopend. 

In 1972, het 40-jarig bestaan, telde de vereniging 600 leden. Door de opkomst van zaalhockey ontstond er behoefte aan een sporthal. Op de plek van het huidige hoofdveld, werd de grond ten behoeve van de hal afgegraven en daarmee ontstond, wat we nu noemen, De Kuil. De Jan Wever sporthal werd in september 1979 geopend en in gebruik genomen. In 1982, startte Schaerweijde haar lustrumseizoen met circa 1000 leden en 2 jaar later werd het eerste kunstgrasveld (toenmalige veld 4) aangelegd. In datzelfde jaar werd de 9 holes baan, alsmede een driving range, voor de golfafdeling opgezet. 

Door de groei van de vereniging en winst aan populariteit van hockey, was er behoefte aan uitbreiding. De grootste operatie sinds het ontstaan was de ontzanding: het hele terrein van 13 ha werd 7 m afgegraven en er kwam een schitterend hockey- en golfcomplex. Het grote ontzandingsproject ging in 1990 van start. De Kuil werd uitgebreid en verder ontzand tot de huidige omvang. Veld 1 werd voorzien van kunstgras en in oktober 1990 geopend door de heer Boekhoven, burgemeester van Zeist. In augustus 1994 werd het nieuwe hockey- en golfcomplex feestelijk geopend. 

In 1999 werd een 3e kunstgrasmat aangelegd en in 2002 het 4e terwijl tegelijkertijd van het hoofdveld een waterveld werd gemaakt. Het aantal leden, met name jeugd, bleef toenemen en daarmee de behoefte aan een 5e veld. Op 16 september 2012 was de feestelijke opening van de aanleg van 2 nieuwe semi-watervelden, de huidige velden 4 en 5, en werd het hoofdveld voorzien van een nieuwe toplaag. Tevens werd de nieuwe driving range geopend en werd de toegangsroute en de parkeergelegenheid geheel vernieuwd. 

Nu, anno 2020, heeft Schaerweijde Hockey bijna 2000 leden en worden de tradities nog steeds in ere gehouden. Onze hockeyers, op zowel recreatief- als op topniveau, kunnen dagelijks genieten van – wat we nu met recht kunnen zeggen - één van de mooiste sportcomplexen van Nederland .